Loopt jouw auto schade op waarvoor de bestuurder van een ander motorvoertuig aansprakelijk is? Met alleen een WA-dekking moest je dan bij de verzekeraar van de tegenpartij aankloppen. Vanaf 1 juli j.l. niet meer: dan kun je kiezen voor een schade-afhandeling door je eigen verzekeraar, de zgn. Directe Schadeafhandeling. Sneller en eenvoudiger.
Waarom Directe Schadeafhandeling?
Bij bijna alle schades kunnen jij en wij als je tussenpersoon rechtstreeks terecht bij de eigen, vertrouwde verzekeraar. Denk aan de inboedel- en opstalverzekering maar ook bij de all risk-autoverzekering. Maar bij een WA-dekking kon dat niet: op een enkele uitzondering na moest schade dan altijd worden aangekaart bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij. De afhandeling kon dan vaak best wel lang duren.
Heb je nu een WA- of WA beperkt cascodekking dan biedt de 'Directe Schade-afhandeling' diverse voordelen:
De afhandeling van de schade is eenvoudiger en efficiënter
Het zoeken naar de aansprakelijke verzekeraar en hiermee 'onderhandelen' is overbodig
Je meldt je schade gewoon bij je eigen adviseur of verzekeraar - eventueel via een app
Je profiteert van de dienstverlening die er al is voor all risk-verzekerden, zoals het netwerk van schadeherstellers die voldoen aan specifieke kwaliteitseisen
Hoe werkt “WA-direct”?
Bij een ongeluk tussen twee personenauto’s, meldt iedere partij de schade bij zijn eigen verzekeraar. Deze onderzoekt of er dekking is. Is de andere partij mede of volledig aansprakelijk dan neemt je eigen verzekeraar de schade in behandeling. Een eventuele discussie over de aansprakelijkheid voer je dus ook met hen - en niet met een jouw onbekende maatschappij.
Nadat de schade is vastgesteld en uitgekeerd aan de klant, vindt er pas verhaal plaats bij de aansprakelijke verzekeraar. Dat gaat dus op dezelfde manier als nu al bij all risk verzekeringen, een gestandaardiseerd, efficiënt proces dat onderlinge discussies tot een minimum beperkt.
De WA-direct geldt voor nu alleen voor personenauto's verzekerd op een particuliere polis, waaraan schade optreedt door de bestuurder van een ander motorvoertuig die daarvoor mede of geheel aansprakelijk is. Beide voertuigen moeten bovendien op Nederlands kenteken staan.